A A A K K K
для людей з вадами зору
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

Безпечні продукти

Дата: 22.07.2024 17:42
Кількість переглядів: 41

Золочівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби Львівській  області  інформує, що з настанням спеки у літній період зростає ризик поширення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення. Спалахи гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь пов’язані з недотриманням температурних умов та термінів зберігання харчових продуктів, порушеннями технології приготування страв та ін.

На сьогоднішній час як населення так і оператори ринку знаходяться в непростих умовах. Дотримання температурних умов зберігання харчових продуктів та продовольчої сировини стало особливо актуальним питанням під час планових, погодинних та аварійних відключень електроенергії внаслідок руйнування української енергетичної системи в умовах збройної агресії російської федерації проти України.

Поради суб’єктам господарювання:

Суб’єктам господарювання, що провадять діяльність з обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема – закладам роздрібної торгівлі продовольчими товарами (продуктові магазини, мережі супермаркетів, агропродовольчі ринки) з метою забезпечення дотримання температурного режиму під час зберігання харчових продуктів, продовольчої сировини, необхідно заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії. За можливості придбати бензинові або дизельні генератори, сонячні (акумуляторні) батареї, портативні електростанції, а також по можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових та аварійних відключень електроенергії.

Рекомендуємо також відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (системи НАССР) розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання з персоналом щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником.

Переконайтесь що у ваших холодильниках чи морозильних камерах є термометри (повірені).  У випадку відключення електроенергії термометр вкаже температуру в холодильнику чи морозильній камері, а відповідно чи дотримано параметри умов зберігання харчових продуктів. 

Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено! 

Разом із цим, при зберіганні харчових продуктів у холодильному обладнанні необхідно дотримуватись товарного сусідства.

Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:                

  • продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання і холодильного обладнання;
  •  продукти сирі та готові до вживання;
  • продукти, які передають вологу та які можуть її поглинати;
  • продукти, які мають специфічні  сильні запахи та які можуть їх  поглинати;
  • продукти, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром;
  • продукти герметично запаковані та відкриті.

Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, підприємцям необхідно намагатися дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів, зберігати продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров'ю споживачів та мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів. 

Поради  громадянам: 

  • Варто заздалегідь підготуватись до відключення електроенергії. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче. Заморозьте контейнери (чисті пластикові ємності) з водою, щоби мати змогу зберегти температуру в холодильнику триваліший час на рівні +4°С або нижче.
  • Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, якомога довше. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід (контейнери із замороженою водою) до продуктів у холодильник.
  • Викиньте готові страви, якщо вони зберігались тривалий час за температури вище +4°С.
  • Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її.
  • Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
  • Також спробуйте заздалегідь  зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту);
  • Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час;
  • Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.

Золочівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби Львівській  області.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь