A A A K K K
для людей з вадами зору
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

На Золочівщині триває процес декомунізації

Дата: 18.08.2023 12:36
Кількість переглядів: 66

На сьогодні понад 80% памʼяток комуністичного минулого – демонтовано, а загалом у районі їх залишилось 9.

Процес декомунізації – це не лише важливий елемент боротьби проти російської федерації, але й процес переосмислення цієї спадщини. Це спроба знешкодити вплив так званої “величності” СРСР та відновити історичну правду, розкриваючи злочини та репресії, скоєні комуністичним режимом. Суспільству здавалось нормою, щоб майже кожна вулиця – Травнева чи Колгоспна, а у містах чи селах стоять памʼятники «Альошам», робітникам та колгоспницям , а не, наприклад, Василю Стусу. Хоч процес декомунізації розпочався ще задовго до повномасштабного вторгнення, а саме у 2015 році, коли був прийнятий Закон України № 317-VIII «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки», але саме 24 лютого 2022 року стало останнім сигналом для суспільства попрощатись із радянськими та російськими наративами.

Із цього часу вулиці, які мали назви російських діячів культури, політики, медицини та інших сфер, перейменовані на честь відомих українців та Новітніх Героїв. Зокрема, вулиця Гастелло стала Короля Данила, а вул. Кузнєцова – Лесі Українки, і таких перейменувань в районі відбулось 44.

Спільно з громадами і Львівською обласною та районною групами з декомунізації демонтовано 40 памʼятників та меморіалів, які залишились від минулого століття. Зокрема, демонтували один з найбільших на Золочівщині меморіальний комплекс “Вічний вогонь”, який знаходився у Золочеві на місцевому кладовищі.

Процес декомунізації має відбутись до кінця цього року , адже щодня ми можемо проходити повз такі памʼятники, а в документах вписувати вулицю, названу на честь росіянина. Зрештою, усе російське та радянське повинно зникнути.

Декомунізація очищує Золочівщину від комуністичного спадку, повертаючи памʼять про українських діячів та Героїв, які для України набагато вартніші , ніж невідомий радянський солдат, російський поет чи робітник і колгоспниця з серпом та молотом.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь