A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

Сайти-двійники, фальшиві виграші та фіктивні інтернет-магазини - як не дати себе ошукати в інтернеті?

Дата: 12.05.2023 10:25
Кількість переглядів: 316

На це та інші питання відповіли в управлінні з питань цифрового розвитку Львівської ОВА.

Сьогодні в Інтернеті можна реалізувати базові потреби: придбати продукти харчування, ліки, одяг, побутові товари, оплатити комунальні платежі, замовити їжу з закладів громадського харчування, знайти та орендувати приміщення тощо. Під час повномасштабної війни платіжне шахрайство не зникло, навпаки спостерігалося збільшення проявів кібершахрайства та кіберзлочинності. Найпопулярнішим методом шахрайства з платіжними картками в Україні, як і у світі, традиційно залишається соціальна інженерія. Найпоширеніші схеми, які використовують шахраї в інтернеті та як уберегти себе і близьких читайте далі:

Остерігайтеся сайтів-двійників та фіктивних інтернет-магазинів

Одним з найпоширеніших видів інтернет-шахрайства є створення сайтів-двійників та фіктивних інтернет-магазинів. Незнайомі або підозрілі сайти можуть пропонувати товари, яких немає насправді, або використовувати ваші персональні дані для шахрайства. Тому, ніколи не залишайте свої персональні дані на незнайомих або підозрілих сайтах. Перед введенням своїх даних переконайтеся, що ви перебуваєте на офіційному сайті.

Крім того, остерігайтесь продавців, які пропонують товари за надзвичайно низькою ціною з частковою або повною передоплатою. Це може бути ознакою фейкового інтернет-магазину. 

Краще скористатися перевіреними інтернет-майданчиками, адміністратори яких можуть гарантувати повернення коштів у разі, якщо товар не буде відправлений або буде неналежної якості. Якщо ж у вас є необхідність скористатися послугами невідомого вам інтернет-магазину, тоді обов’язково вивчіть відгуки про продавця та купуйте товари з накладеним платежем – сплачуйте вартість товару після отримання та огляду. Запам'ятайте, що ваша безпека в інтернеті залежить від вашої обережності. Не дайте шахраям шансу вивести вас з гри!

Ви виграли цінний приз?

Так, це важлива інформація для тих, хто займається пошуком роботи через Інтернет або отримує повідомлення про виграші та призи. Шахраї постійно створюють нові способи обману, тому важливо бути уважним і не падати жертвою шахраїв. Перш за все, слід шукати роботу на офіційних сайтах та перевіряти роботодавця. У разі отримання підозрілого повідомлення про виграш чи приз, варто перевірити інформацію та зв’язатись з організаторами акції або компанією, яка вказана в повідомленні. Не слід передавати особисту інформацію або гроші незнайомим людям через Інтернет. Будьте уважні та обережні, щоб не стати жертвою інтернет-шахраїв.

Не варто вірити всім повідомленням

Шахраї постійно використовують підроблені повідомлення від банківських установ, щоб надихати жертв на паніку та переконувати їх відправляти свої особисті дані. Важливо пам'ятати, що жодне повідомлення від банку або іншої організації не повинна вимагати від вас відправляти особисті дані через електронну пошту або повідомлення в соціальних мережах. Якщо ви отримали таке повідомлення, найкраще - не відповідати на нього та зв'язатись з банком чи організацією, щоб переконатись, що повідомлення дійсно від них. 

Ніколи не повідомляйте свої особисті дані стороннім людям та не надсилайте гроші, якщо не переконалися в дійсності фактів, зазначених у повідомленні. 

Правила безпеки в інтернеті

Перераховані вище варіанти інтернет-шахрайства є найпоширенішими, але не виключними. З кожним днем з’являються нові види шахрайства в інтернеті. Для того щоб не втрапити у пастки шахраїв, варто під час здійснення операцій в інтернеті дотримуватись таких правил:

  1. Не вказувати власні персональні дані на не перевірених сайтах;
  2. Нікому не повідомляти термін дії банківської карти та CVV-код;
  3. Перевіряти гіперпосилання та наповнення сайту на відповідність офіційним даним компаній;
  4. У разі отримання спірних листів чи повідомлень не здійснювати ніяких оплат до встановлення обставин ситуації, що виникла;
  5. Не робити передоплату неперевірених інтернет-магазинах;
  6. Не користуватися неперевіреними оголошеннями щодо роботи, яка обіцяє швидкий заробіток за внесення завдатку;
  7.  Встановити надійний антивірус та регулярно його оновлювати;
  8. Не використовувати один і той самий пароль для різних облікових записів;
  9. Не відкривати сумнівні файли та листи, які надійшли від незнайомих або неперевірених відправників;
  10. Перевіряти налаштування приватності у соціальних мережах та інших веб-сервісах, щоб захистити свої персональні дані;
  11. Не завантажувати незнайомі програми та додатки з Інтернету без попередньої перевірки на віруси та шкідливі програми;
  12. У разі виявлення підозрілих дій на своєму обліковому записі в інтернеті, як-от незвичні вхідні дані чи незнайомі операції, необхідно якнайшвидше звернутися до служби підтримки або спеціаліста з інформаційної безпеки.

Рекомендований перелік серіалів, які в час війни мають особливо важливе значення та допоможуть вберегтись від Інтернет-шахраїв можна переглянути за посиланнями:


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь