A A A K K K
для людей з вадами зору
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

Доходи від надання майна в оренду підлягають декларуванню

Дата: 25.01.2023 15:44
Кількість переглядів: 91

Золочівська ДПІ повідомляє, що відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу обов’язок щодо подання декларації про майновий стан і доходи у платників виникає при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам.

Тобто, якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або підприємець, то податковим агентом є саме орендатор. Він і повинен утримати та перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотків.  Якщо ж нерухомість здається громадянину, то задекларувати дохід і сплатити ПДФО, військовий збір  повинна фізична особа- орендодавець.

Нагадуємо, кампанія декларування минулорічних доходів громадян розпочалась 1 січня 2023 року та триватиме до 1 травня 2023 року. Декларації про майновий стан і доходи громадяни повинні подавати до ДПІ за місцем своєї податкової адреси. З 01.01.2023 введено в дію нову форму податкової декларації, яка затверджена наказом МФ  України від 17.05.2022 № 143.  На допомогу громадянам ДПС України розробила довідник щодо правил декларування доходів за 2022 рік, яким можна скористатись за посиланням https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь