A A A K K K
для людей з вадами зору
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

Кому та як підвищать пенсії з 1 грудня

Дата: 09.12.2022 10:51
Кількість переглядів: 80

З 1 грудня проводитимуть черговий перерахунок пенсій. Підвищення відбувається не лише через зміну прожиткового мінімуму, але з деяких інших причин. Зокрема, зростають мінімальні пенсійні стандарти для громадян молодших 70 років, а також для деяких чорнобильців.

Прожитковий мінімум

Планове збільшення прожиткового мінімуму традиційно призводить до автоматичного підвищення мінімальної пенсії та деяких надбавок. З 1 грудня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, підвищується з 2027 до 2093 грн., тобто на 66 грн. Але цього разу навіть таке незначне підвищення поки що не змінить розмір найменших пенсій.

Річ у тому, що з 1 березня розмір мінімальної пенсійної виплати не може бути меншим за 2100 грн., що передбачено відповідною постановою Кабінету Міністрів. Планове підвищення прожиткового мінімуму не перекриває цю суму, тому люди, які отримують найменші пенсії, жодних змін з 1 грудня не відчують.

Проте відчутно зростуть максимальні пенсії. Сьогодні максимальна пенсія дорівнює сумі десяти прожиткових мінімумів, тобто, 20930 грн.

Надбавки та доплати до пенсії

Від прожиткового мінімуму в частини пенсіонерів традиційно залежить розмір доплати за понаднормативний стаж. Але цього разу підвищення буде зовсім несуттєве. Ті, кого воно торкнеться, додатково отримають 66 копійок за кожний рік надміру відпрацьованого стажу.

Трохи більше зможуть отримати ветерани війни. По-перше, вони отримають доплати в розмірі від 10 до 50 прожиткових мінімумів, і ці доплати автоматично зростають. По-друге, мінімальні пенсійні виплати учасникам бойових дій та інвалідам війни встановлюються в межах від 210% до 650% зазначеного прожиткового мінімуму. Тут доплати можуть становити від 138,6 грн. до 429 грн. Розмір пенсії за особливі заслуги перед Україною становить від 20% до 40% прожиткового мінімуму, тобто від 418,6 грн. до 837,2 грн. відповідно.

Також слід пам’ятати, що, наприклад, найменша пенсія по втраті годувальника військовослужбовця не може бути меншою ніж два прожиткових мінімуми, а мінімальна пенсія шахтаря, який має 15 років підземного стажу, становить три прожиткових мінімуми.

Новий вид доплати для пенсіонерів до 70 років

В осіб, які не досягли 70 років, але мають повний стаж, загальний розмір пенсії тепер не може бути меншим ніж 2500 грн. Під повним стажем мається на увазі 30 років для жінок і 35 – для чоловіків. З 1 березня цього року такі люди гарантовано отримували не менше 2300 грн.

Якщо ж у жінок і чоловіків стажу менше, ніж 30 і 35 років відповідно, то планку мінімальної виплати все одно трохи підвищать, пропорційно до наявного стажу, виходячи з суми 2500 грн. Але в обох випадках нове підвищення торкнеться лише пенсіонерів, які не працюють.

Чорнобильські пенсії

Крім того, з 1 грудня набувають чинності зміни до постанови Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 23.11.2011 №1210. Зміни полягають в осучасненні розміру середньої зарплати, яка застосовується у формулі розрахунку пенсії по інвалідності для ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Як саме ця зміна вплине на розмір призначених пенсій, необхідно прораховувати в кожному випадку індивідуально. Підвищення торкнеться не всіх, але тим, кому це нововведення буде вигідним, перерахунок проведуть автоматично.

Фото без опису

За додатковою інформацією звертайтесь за адресою:

м. Золочів вул. Героїв Небесної Сотні,7 або за номером телефону «гаоячої» лінії (03265) 4 32 39.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь