A A A K K K
для людей з вадами зору
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

У смт. Підкамінь, що на Золочівщині, завершили реставрацію дзвіниці Монастиря походження дерева Хреста Господнього — пам’ятки архітектури національного значення XV – XVIII століть.

Дата: 25.10.2022 16:28
Кількість переглядів: 170

Рятували аварійну пам’ятку у межах проєкту Програми Транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна за кошти Європейського Союзу та обласного бюджету.

Загальна вартість реставраційних робіт, які розпочали у 2018 році, становить понад 20 млн гривень: 12,6 млн виділив Європейський Союз, ще 9,5 млн — кошти обласного бюджету.

«Реалізація цього проєкту свідчить про те, що ми цінуємо свою історію, культуру та віру. Це відрізняє нас від нашого ворога, який намагається усе це знищити і заперечити. Оглянувши територію комплексу, бачимо, що перед нами є багато завдань, які зможемо реалізувати в партнерстві. Охорона і збереження культурної спадщини має стати одним із наших пріоритетних завдань. Бо багато пам'яток потребують комплексного відновлення, аби стати потужними туристичними магнітами як для українців, так і для іноземців», — розповів перший заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації Андрій Годик.

Упродовж 2018-2021 років частину дзвіниці пристосували до виконання функцій центру паломницького туризму, встановили систему пожежної сигналізації, почали виконувати роботи з благоустрою території монастиря. Цьогоріч для завершення реставрації використали 3,5 млн гривень, виділених Європейським Союзом. За ці гроші вдалося розчистити і відреставрувати зовнішні фасади всіх ярусів дзвіниці, відновити підвіконня, покрити міддю дахи, завершити реставрацію кам’яних блоків вхідної брами дзвіниці й закінчити впорядкування благоустрою території пам’ятки.

Проєкт реалізували департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА спільно з асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна».

«Хочу сьогодні подякувати усім хто долучився до реставрації та відновлення монастирського комплексу - представникам Європейського Союзу, польським партнерам з програми транскордонного співробітництва, керівництву Львівської обласної адміністрації, департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА та всім тим хто працював, допомагав та щиро вболівав за втілення цього масштабного проєкту» - наголосив начальник Золочівської РВА Василь Маркевич.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь