A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

Золочівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області інформує про сказ

Дата: 25.10.2022 15:30
Кількість переглядів: 173

Сказ – гостре інфекційне захворювання людини і теплокровних тварин, яке виявляється в ураженні центральної нервової системи. Збудником сказу є фільтрівний вірус. Сказ зараховано до особливо небезпечних хвороб.

Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці) чи домашніх тварин (коти, собаки), а також сільсько- господарських тварин.

Інкубаційний період сказу триває досить довго у середньому 1-3 місяці (хоча може тривати й до року), і перші ознаки хвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування практично неможливим.

Звертаємо увагу, що поява диких тварин у населених пунктах, а особливо вдень – одна з характерних ознак захворювання їх на сказ.

Протягом 2022 року на території Золочівського району зареєстровано 10 випадків сказу, а саме :  4 випадки у домашніх тварин та 6 випадків у тварин дикої фауни ( в тому числі по Золочівському напрямку - 6, Бродівському - 4, Буському – 0).

 Щорічно в Україні реєструється понад 100 тисяч осіб, що звернулись у медичні заклади з приводу укусів тваринами, з яких 60% отримують направлення за показниками підозри інфікування сказом. Найнебезпечніші укуси інфікованої тварини в голову, шию, кисті та пальці рук. При несвоєчасно проведених щепленнях, які здійснюються після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю. Важливо пам’ятати, що вірус сказу виділяється із слиною тварин за 10 днів до появи у них зовнішніх ознак захворювання. Тому можна заразитися і від нібито зовсім здорової тварини.

Якщо вас вкусила або обслинила підозріла тварина:

– негайно промити мильною водою місце укусу чи обслинення;

– навколо рани змастити йодом;

– якщо рана кровоточить, але кровотеча не загрожує життю, не слід відразу зупиняти її, бо з нею частково усувається збудник сказу;

– ні в якому разі не можна відсмоктувати кров із рани, бо збудник сказу може потрапити в організм через слизову рота;

– за можливістю якнайшвидше звернутись в найближчу медичну установу за допомогою;

– тварину ізолювати і спостерігати за нею протягом 10 днів;

– постраждалому від укусу тварини проводиться повний курс щеплень (6 уколів) антирабічною вакциною, яка попереджує захворювання і врятовує життя;

– обслинений одяг забороняється замивати після укусу. Його необхідно обережно зняти, провітрити, висушити на вулиці і випрасувати гарячою праскою або прокип’ятити; – протягом 6 місяців не можна вживати алкогольні напої.

Пам’ятайте, що сказ – хвороба невиліковна! Уважність та обережність у поводженні з тваринами, а особливо дикими та незнайомими, повинно бути головним правилом для людини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь