A A A K K K
для людей з вадами зору
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

Пенсії підприємців: Як не втратити стаж

Дата: 15.09.2022 15:21
Кількість переглядів: 168

Проблеми зі стажем у підприємців виникли вже давно. Постійні зміни та прогалини в податковому законодавстві призвели до того, що багато людей, які працюють на себе, не дораховуються страхового стажу і, як наслідок, можуть залишитися без пенсії. Проте, деякі підприємці просто не замислювалися над майбутнім і свого часу внески або не сплачували взагалі, або сплачували їх не в повному обсязі.

Період, коли людина займалась підприємницькою діяльністю, крім тих, хто здійснює підприємницьку діяльність за спрощеною системою оподаткування, з 1 липня 2000 року підтверджується довідкою з бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку ПФУ.

Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування до 1 січня 2004 року підтверджується:

  • спеціальним торговим патентом або
  • свідоцтвом про сплату єдиного податку або
  • патентом про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян або
  • довідкою про сплату страхових внесків.

З 1 січня 2004 року для цього достатньо довідки з бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку   (форми ОК-5).

Тобто, до 2004 року стаж підприємця, як і звичайний стаж, підтверджується здебільшого паперовими документами, а починаючи з 2004 року – тільки на підставі даних про сплату внесків. Якщо внески сплачувалися в повному обсязі (не менше мінімальної суми) і про це подавалися звіти, то проблем зі стажем не буде. Якщо внески сплачувалися не повністю, а менше мінімальної суми, підприємець має право зробити доплату до мінімального страхового стажу за попередні періоди, інакше стаж зараховується пропорційно сплаченим внескам.

Оскільки, у багатьох підприємців виникають проблеми з підтвердженням стажу, з 2018 року держава запровадила додаткові послаблення. Аби право на призначення пенсії отримали підприємці, які працювали за спрощеною системою оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку, зараховують періоди:

  • з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно на підставі довідки про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності (без підтвердження сплати внесків);
  • з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску) незалежно від суми сплачених коштів.

Але, в таких випадках стаж враховується лише для визначення права на пенсію, проте не враховується безпосередньо під час її обчислення. Тобто, його зараховують умовно.

У зв’язку з дією військового стану фізичним особам – підприємцям, а також членам фермерських господарств, надано право у період з 1 березня 2022 року та протягом 12 місяців після скасування військового стану не  нараховувати та не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Однак, несплата єдиного внеску позбавляє підприємців страхового стажу, який дає право на призначення пенсії.

Додатково, для призначення пенсії у віці 60 років у 2022 році необхідно мати не менше 29 років страхового стажу. У наступному році необхідно буде мати 30 років стажу. А у 2028 році -  35 років страхового стажу

Фото без опису

За додатковою інформацією звертайтесь за адресою:

м. Золочів вул. Героїв Небесної Сотні,7 або за телефоном 4 32 39.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь