A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

Особливості призначення пенсії учасникам бойових дій

Дата: 25.08.2022 14:29
Кількість переглядів: 321

Пенсії учасникам  бойових дій (УБД) – особливий вид виплат. Призначення таких пенсій має низку особливостей. Призначення та розрахунок таких пенсій призначається або за Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» залежно від кількості вислуги років та сум грошового забезпечення, або за нормами Закону «Про загальнообов’язковен державне пенсійне страхування” залежно від наявного страхового стажу і зарплати.

Статус УБД може отримати як доброволець чи контрактник, так і кадровий військовий. Проте вік і умови виходу на пенсію різні. Учасник бойових дій, який не є кадровим військовим, може вийти на пенсію на 5 років раніше і повинен мати страховий стаж. Кадровий військовий може піти на пенсію на 15 і навіть на 20 років раніше за наявності достатньої кількості військової вислуги.

Пільговий вік

Статус УБД дає право виходу чоловікам (і кадровим військовим, і ні) на пенсію у 55 років, жінкам – у 50. При цьому чоловікам необхідно мати не менше 25 років страхового стажу, жінкам – 20 років. У цьому випадку вислуга років військовослужбовців прирівнюється до страхового стажу. Пенсія призначається відповідно до Закону «Про загальнообов’язковен державне пенсійне страхування”. Водночас, кадрові військові можуть вийти на пенсію ще раніше за наявності необхідної вислуги років. Тоді пенсія призначається згідно Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Родини військових, які загинули під час бойових дій, також мають право на відповідне зниження пенсійного віку. Це стосується дружини (чоловіка), якщо вони не взяли повторний шлюб, та батьків, яким надано статус члена сім’ї загиблого захисника/захисниці України.

Особливості оформлення пенсії

Є важлива відмінність в оформленні пенсії за вислугу роківі за статус учасника Бойових дій.  В першому випадку треба звертатись до відділу кадрів тієї силової структури, до якої належить військовослужбовець, тобто за місцем служби чи роботи. Там допоможуть зібрати необхідні документи і передадуть їх до Пенсійного фонду.

Натомість учасник бойових дій спочатку має отримати відповідний статус і посвідчення, а вже потім треба самостійно звертатися до Пенсійного фонду (особисто або скориставшись порталом електронних послуг Пенсійного фонду).

Пенсію військовим за вислугу років призначають:

  • незалежно від віку – за наявності 25 років військової вислуги, а льотчикам і підводникам – за наявності 20 років;
  • у 45 років – якщо на день звільнення в цьому віці військовий має не менше 25 років загального стажу, з них не менше 12 років 6 місяців календарної вислуги;
  • у 45 років – якщо на момент звільнення військовий має 20 років вислуги незалежно від загального стажу.

Розмір пенсії за вислугу років кадровим військовим

Базовий розмір пенсії за вислугу років становить 50-55% сум грошового забезпечення військовослужбовця. За кожний рік вислуги понад 20 років пенсія додатково збільшується ще на 1-3% залежно від виду служби і пункту, за яким призначається пенсія. Максимальний розмір пенсії не може перевищувати 70% сум грошового забезпечення. Також загальний розмір пенсії не може бути меншим, ніж розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, що з 1 липня 2022 року становить 2027 гривень. Водночас дія постанова Кабінету Міністрів України від 14.07.2021 №713, відповідно до якої загальний розмір пенсії, призначений як кадровому військовому, не може бути менше 3854 грн.

Надбавки до пенсії УБД

Учасникам бойових дій до пенсії встановлюється доплата в розмірі 25% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. На 1 липня така надбавка становить 506,75 грн.

Є ще цільова грошова допомога в розмірі 40 гривень. Вона з 2004 року передбачена Законом України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни».

Разом з тим, загальний розмір пенсії УБД не може бути меншим ніж 210% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Тобто, наразі така пенсія не може бути меншою, ніж 4256,70 грн. Ця норма діє на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 №543.

Доплати за статус УБД встановлюються до будь-якого виду пенсії, адже такий статус можуть мати і військові, і цивільні пенсіонери.

За додатковою інформацією звертайтесь за адресою:

м. Золочів вул. Героїв Небесної Сотні,7 або за телефоном 4 32 39.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь