A A A K K K
для людей з вадами зору
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

Як перевірити страховий стаж та сплату внесків роботодавцем

Дата: 05.08.2022 11:23
Кількість переглядів: 152

Немає страхових внесків – немає стажу. Немає стажу – немає пенсії.

Щоб отримати пенсію за віком у 2022 році необхідно мати від 29 років страхового стажу, у наступному році – 30 років. З 2028-го для призначення пенсії обов’язково треба буде мати не менше 35 років стажу.

Стаж до 2004 року підтверджується записами трудової книжки та іншими документами (про навчання, службу в армії, архівними довідками, тощо). З 2004 року стаж підтверджується винятково відомостями про сплату страхових внесків з відповідного Реєстру застрахованих осіб.

Але як перевірити, чи зараховується до стажу все, що людина відпрацювала? Тим більше в умовах воєнного стану, коли підприємства і організації працюють нестабільно.

На сьогодні існує два основні способи перевірити наявність сплати страхових внесків: завітати безпосередньо до сервісного центру Пенсійного фонду або зробити це дистанційно за допомогою інтернету.

Довідка через портал.

Щоб перевірити свій стаж, потрібно завітати на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України за посиланням https//portal.pfu.gov.ua/ або завантажити мобільний застосунок «Пенсійний фонд». Далі в обох випадках принцип дій приблизно однаковий.

Інформація про застрахованих осіб може не відображатися на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду, якщо страхувальник не подав звіту про суми нарахованої заробітної плати особи та суми сплаченого страхового внеску. Для відображення відповідної інформації в розділі «Електронна трудова книжка» необхідно звернутись до свого роботодавця, а він у свою чергу має подати потрібні звітні дані.

Довідка через Дію.

Ще простіше отримати відомості про сплату страхових внесків через мобільний застосунок Дія. Для цього у додатку потрібно зайти у меню «Послуги», у ньому потрібно вибрати розділ «Довідки» і вибрати пункт меню «Довідка ОК -5» або «Довідка ОК-7». Це довідки, у яких містяться відомості про трудовий та страховий стаж людини.

Попри те, що скористатися застосунком Дія набагато простіше, реєстрація на веб порталі Пенсійного фонду дає більше можливостей саме тим, хто цікавиться своєю майбутньою пенсією. Там, зокрема, можна ознайомитися з електронними матеріалами власної пенсійної справи і тримати зв’язок, безпосередньо з Пенсійним фондом, надіслати заяву на перерахунок, запитання щодо призначеної пенсії тощо.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь