A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

На Золочівщині відбудують дерев’яну церкву ХVІІІ століття

Дата: 12.07.2022 14:20
Кількість переглядів: 112

Йдеться про церкву святого Михаїла у с. Підгірці, яка згоріла у 2006 році.

Сьогодні, 12 липня, у Львівській обласній військовій адміністрації  підписали багатосторонній Меморандум про співпрацю щодо відбудови дерев’яної церкви святого Михаїла у с. Підгірці та створення на її базі Музею давніх ікон. 

Меморандум підписав начальник Львівської ОВА Максим Козицький спільно з генеральним директором Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького Тарасом Возняком, першим проректором національного університету «Львівська політехніка» Олегом Матвійківим, сільською головою Заболотцівської сільської ради Марією Дискант, настоятелем парафії Архистратига Михаїла у селі Підбірці Богданом Кравцем та головою ГО «Підгірці-Шолом» Ігорем Кавичем.

Згідно з документом, окрім церкви, відбудувати планують також і дерев’яну дзвіницю початку ХІХ ст. та кам’яні брами початку ХХ століття. Територію навколо храму впорядкують, включно з цвинтарем ХVІІІ-ХІХ ст., а на основі відновленої церкви створять Музей давніх ікон. Експонати і збережені елементи згорілої церкви в новостворений музей передасть громадська організація «Підгірці-Шолом». 

«Зараз українська культурна спадщина як ніколи важлива. Маємо не лише її берегти, але й відновлювати, де є така можливість. Церква святого Михаїла в Підгірцях згоріла ще у 2006 році. І це стало великою втратою для української культурної спадщини – ми не лише втратили унікальну пам’ятку національно значення – змінилося сприйняття всього Підгорецького архітектурного ансамблю. Саме тому сьогоднішнє підписання меморандуму стане тим поштовхом, який допоможе відбудувати цю пам’ятку культури», – зазначив під час підписання Меморандуму начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Балансоутримувачем церкви стане Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького. 

«Тепер навколо ідеї відбудови цієї церкви згуртувалося дуже багато небайдужих та ініціативних людей. Бажання її відновити вже висловили «Львівська Політехніка», Львівська національна галерея мистецтв та громадська організація «Підгірці-Шолом». Громада села Підгірці і місцеве духовенство також є дуже активними. Тому сьогодні ми всі разом підписали Меморандум, який визначає, які зобов’язання бере на себе кожна зі сторін, щоб відновити цю унікальну пам’ятку. Львівська ОВА та департамент архітектури сприятимуть відбудові церкви на всіх етапах, допомагаючи і організаційно, і медійно, і з пошуком фінансування», – додала директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

Довідково: церква святого Михаїла була пам’яткою архітектури національного значення. Вона згоріла у 2006 році за нез’ясованих обставин: на її місці залишився лиш фундамент у вигляді хреста. Впродовж віків ця церква була осередком духовного та культурного життя с. Підгірці. Точна дата її спорудження невідома, знаємо лише, що 1720 році її перебудували. Унікальність цієї пам’ятки передусім у тому, що вона була важливою складовою Підгорецького архітектурного ансамблю: як з погляду архітектурно-мистецької цінності, так і через своє історико-культурне походження (споруджена за часів В. Жевуського, польського політичного та державного діяча, мецената та колекціонера).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь