A A A K K K
для людей з вадами зору
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

Рекомендації для населення у разі виявленні підвищення рівня радіаційного фону та радіаційного забруднення в навколишньому середовищі

Дата: 07.03.2022 15:21
Кількість переглядів: 562

В населених пунктах і районах, де виявлено радіоактивне забруднення, або у напрямку яких рухається радіоактивна хмара, подається сигнал “Радіаційна небезпека”. За цим сигналом необхідно надягнути засоби захисту органів дихання – респіратори, протипилові тканинні маски або ватно-марлеві пов'язки, протигази і йти у сховища або протирадіаційні укриття. З собою взяти запас продуктів харчування і води, медикаменти, предмети першої необхідності.

Для захисту поверхні тіла від забруднення радіоактивними речовинами потрібно використовувати комбінезони або плівкові (полімерні) накидки, куртки, плащі і чоботи.

Якщо обставини вимушують укритися у будинку (квартирі) або виробничому приміщенні,  необхідно, не гаючи часу, закрити вікна і двері, завісити їх цупкою тканиною, закрити всі щілини.

Загерметизувати продукти харчування і створити у ємкостях запас води. Укрити свійських тварин і корми. Сповістити сусідів про отримання інформації.

При знаходженні населення під час ядерного вибуху поза сховищами (укриттями) з метою захисту слід використовувати природні укриття. Якщо у місцях, де знаходяться люди, що рухаються до укриття, таких сховищ немає, треба повернутися до вибуху спиною, лягти на землю обличчям донизу, руки заховати під себе; через 5-12 секунд після вибуху, коли мине ударна хвиля, встати і негайно надягти протигаз, респіратор або якийсь інший засіб захисту органів дихання, аж до того, щоб закрити рот і ніс хусткою, шарфом або цупкою матерією з метою виключення потрапляння всередину організму радіоактивних речовин.

 У приміщеннях де перебувають люди регулярно проводити перевірку радіаційного фону.

Радіаційно-забруднений одяг зняти та здати на дезактивацію. Прийняти душ з теплою водою і миючими засобами.

З метою зменшення можливості ураження радіоактивними речовинами на території осередку ураження (в зонах зараження) забороняється приймати їжу, пити, палити.

Для попередження або послаблення дії на організм радіоактивних речовин та можливого уникнення захворювання променевою хворобою необхідно:

- максимально обмежити перебування на відкритій території,

- при виході з приміщення використовувати засоби індивідуального захисту (респіратор, пов’язку, плащ, гумові чоботи);

- при знаходженні на відкритій території не роздягатися, не сідати на землю, не палити;

- суворо дотримуватися правил особистої гігієни;

 - перед входом в приміщення взуття вимити водою або витерти мокрою ганчіркою, верхній одяг витрусити і почистити вологою щіткою;

 - у всіх приміщеннях, що призначені для перебування людей, кожний день робити вологе вбирання, бажано з використанням миючих засобів;

-  приймати харчі тільки в закритих приміщеннях, ретельно мити руки з милом перед їжею;

- воду вживати тільки з перевірених джерел;

 - сільськогосподарські продукти з індивідуальних господарств, особливо молоко, зелень, овочі і фрукти вживати в їжу тільки за рекомендаціями органів охорони здоров’я;

- не купатися у відкритих водоймах до перевірки ступеня їх радіоактивного забруднення;

- не збирати в лісі ягоди, гриби і квіти.

При радіаційних аваріях на ядерних об’єктах відбуваються викиди в оточуюче природне середовище радіоізотопів йоду, які надходять в організм переважно через органи травлення і дихання. При надходженні в організм радіоізотопи йоду вибірково накопичуються в щитоподібній залозі і викликають її опромінення й ураження.

Вживання населенням препаратів стабільного йоду (йодна профілактика) є дуже ефективним і організаційно простим заходом попередження уражень щитоподібної залози радіоактивним йодом. Найвища ефективність йодної профілактики досягається при завчасному вживанні препаратів стабільного йоду і значно зменшується при затримці їх вживання навіть на декілька годин після початку надходження радіоізотопів йоду в організм.

Своєчасний прийом препаратів калію йодиду практично виключає опромінення щитоподібної залози у радіологічно значимих дозах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь