A A A K K K
для людей з вадами зору
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

Захистіть дитину від невиліковного паралічу, спричиненого поліомієлітом!

Дата: 11.02.2022 12:28
Кількість переглядів: 184

           В Україні  зареєстровані вже 2 випадки паралічу, спричиненого поліомієлітом. Вірус поліо також виявили у 19 контактних дітей на Рівненщині й Закарпатті, які не мали клінічних проявів хвороби.

           В Україні лише 80,1% дітей віком до 1 року отримали три дози щеплення від поліомієліту (дані ЦГЗ на 01.01.2022) за необхідних 95%.  Найбільш вразливі до поліомієліту – діти до 6 років. В окремих випадках заразитися також можуть невакциновані дорослі. 

             1 лютого в Україні розпочалася кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту.  Кампанія  ініційована у відповідь на спалах поліо в Україні і реалізовуватиметься у два етапи.

              Для першого етапу кампанії буде використана інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) французького виробництва. Вона містить неживі віруси поліо усіх трьох типів. Вакцина ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу.  Почалася з   1 лютого і триватиме три тижні. Щеплювати будуть дітей віком від 6 місяців до 6 років (5 років 11 місяців 29 днів), які з певних причин пропустили одну чи більше необхідних за віком доз щеплення. У випадку якщо дитина має порушений календар щеплень для надолуження пропущених щеплень слід звернутися до педіатра або сімейного лікаря.

         Другий етап - імунізація оральною поліовакциною (ОПВ) усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони отримали всі щеплення відповідно до Національного календаря. Оральна поліомієлітна вакцина (жива  ослаблений вірус) захищає від хвороби і зупиняє поширення інфекції. Дати проведення цього етапу будуть оголошені пізніше. 

             Нагадаємо, щеплення від поліомієліту внесені у перелік обов’язкових* (ст. 12 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб») гарантованих державою щеплень. Їх можна отримати безкоштовно у свого сімейного лікаря або педіатра, якщо вони працюють у закладі, що має договір із Національною службою охорони здоров'я України.

            Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті.  Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражену їжу та воду. 

           Якими є симптоми поліомієліту?

  • Рухові розлади: сильний біль в уражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутись за кілька годин. Невиліковний параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. 
  • Грипоподібні симптоми: лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання, — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус поширюється найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.
  • Жодних симптомів: без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків. У такому разі вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, оскільки присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції залишається непоміченою.
  • Може розвиватися пост-поліомієлітний синдром: діти, які, здається, повністю вилікувалися, можуть відчувати нові м’язові болі, слабкість або параліч у дорослому віці через десятки років після первинного захворювання.

            Чи треба дітей вакцинувати проти поліомієліту?

  • Так. Чому? Тому що в світі залишаються 2 країни в яких досі циркулює дикий поліовірус – це Афганістан і Пакистан. До тих пір поки вірус гуляє світом жодна країна не може спати спокійно. Ліків проти поліо не існує, єдиний захист – щеплення !

            Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту:

  • у 2 місяці — 1 доза;
  • у 4 місяці — 2 доза;
  • у 6 місяців — 3 доза;
  • у 18 місяців — 4 доза;
  • у 6 років — 5 доза;
  • у 14 років — 6 доза.

            Ці шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя.  

            Саме порушення планової вакцинації і, як наслідок, критичне зниження відсотку охоплення щепленнями стали причинами спалаху поліомієліту в Україні та поставили під загрозу збереження статусу країни, вільної від поліомієліту.

Шановні батьки ! Закликаємо Вас   вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення - від цього залежить їх здоров’я та життя ! 

Пам’ятайте!  Поліомієліт – підступна і дуже небезпечна хвороба !

Бродівський відділ ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь