A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

УВАГА! ПТАШИНИЙ ГРИП!

Дата: 21.10.2021 12:30
Кількість переглядів: 232

  Золочівське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області нагадує про небезпеку занесення і розповсюдження на територіїУкраїни однієї з небагатьох найнебезпечніших інфекцій пташиного грипу. Останнім часом епізоотична ситуація щодо цього захворювання суттєво погіршилась, про що свідчать численні спалахи у ПівнічнійАмериці (США, Канаді, Мексиці), а також величезна кількість випадків виявлення збудника у багатьох країнах Європи. У Польщі, яка є одним з найбільших виробників м'яса птиці в Європі, спалахів пташиного грипу не фіксували від 2017-го року.

Однак, від 31 грудня 2020 року на сході країни - поблизу кордону з Україною у 4-х господарствах було виявлено вірус пташиного грипу. Станом на сьогодні вже забито близько 100 тис. птахів. Накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, знищення поголів’яптиці як господарств так і населення, додаткові ветеринарно-санітарні заходи призводять до суттєвих економічних збитків.

  Грипп птиці (класична чума птахів (КЧП), ексудативний тиф, заразна нежить птахів, брауншвейзька хвороба курей, заразний катар дихальних шляхів качок) – гостре високо контагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту й значною загибеллю птиці.

  Згідно із Санітарним кодексом наземних тварин високо патогенний грип птиці визначається як «інфекція птиці, викликана вірусом грипу типу А підтипу Н5 чи Н7 або іншим вірусом грипу, в якому індекс внутрішньовенної патогенності перевищує 1,2 (або який викликає смертність на рівні мінімум 75%)». Віруси грипу типу А належать до родини Orthomyxoviridae. Однак далеко не всіш тами високопатогенного гриппу птиці, які мають антигени Н5 або Н7, високопатогенні для домашньої птиці. Багато підтипі вгрипу широко поширені, але їх інфекція протікає безсимптомно або в легкій формі, тому їх називають низькопатогенними.

 Пташиний грип як вірусна інфекція виникає природним чином серед диких, перш за все, водоплавних птахів. Сприйнятливі кури і качки будь-якого віку, а також 15 інших видів птахів, у тому числі індики, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки. У дорослих індичок, перепелів і цесарок хвороба може протікати з ознаками ураження респіраторної системи і шлунково-кишкового тракту. Дорослі качки та інша водоплавна птиця можуть бути латентними носіями збудника грипу, при цьому в них відсутні виражені клінічні прояви. Молодняк водоплавної птиці хворіє на грип тяжко з відходом до 80%.

Що треба знати про пташиний грип?

Пташиний грип – це заразне вірусне захворювання, яке звичайно вражає птахів, а ще іноді свиней; лише в окремих випадках вірусом пташиного грипу може заразитися й людина. Чим небезпечний вірус пташиного грипу для людини? Вірус пташиного грипу може викликати в людини особливо тяжке захворювання, що вражає внутрішні органи й призводить до їхньої відмови. У випадку з нині поширеним штамом H5N1 також дуже високий відсоток смертності: померла понад половина хворих.                                                                   

  Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено!!!

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть запобігання виникненню захворювання птиці;
  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу міста про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
  • утримувати різних види птахів окремо;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново  сповістити Золочівське управління.

Що станеться коли не повідомити про хворобу?

Швидке поширення грипу на певній території призведе до значних економічних збитків внаслідок зниження продуктивності та загибелі птиці.

                                                                                                                                   

Контакти при будь-якій підозрі:

Золочівське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області

тел.: 4 – 52 – 90

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь