A A A K K K
для людей з вадами зору
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

«Велика Реставрація» Підгорецького замку!

Дата: 12.10.2021 17:30
Кількість переглядів: 224

Сьогодні, 12 жовтня, голова райдержадміністрації Василь Маркевич та заступник голови райдержадміністрації Богдан Гринишин з робочим візитом відвідали територію замкового комплексу в с.Підгірці Золочівського району.

Під час зустрічі генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г.Возницького - Тарас Возняк, разом із своїми колегами та представниками підрядної організації ознайомили з ходом реставраційних робіт за програмою Президента «Велике Будівництво» напрямку «Велика Реставрація».

Нагадаємо, що Підгорецький замок споруджено 1635-1640 рр. на місці старого укріплення, згадка про яке датується 1530 р. Замковий комплекс зберігся до наших часів та у 1997 р. його було передано Львівській галереї мистецтв за безпосередньої участі Бориса Григоровича Возницького. В 2008 р. замок в Підгірцях занесли до списку Всесвітнього фонду пам'яток. В наші часи на території палацу проводились реставраційні роботи, однак вони не повною мірою забезпечували потреб у збереженні та відновленні цієї неповторної пам’ятки культурної спадщини.

Відрадно, що цьогоріч завдяки програмі Президента «Велике Будівництво» за напрямком «Велика Реставрація» замковий комплекс у Підгірцях отримав перший транш фінансування з державного бюджету в сумі 32 млн. гривень. В цьому році комплексна реставрація почалась з костелу св. Йосифа, яка є пам’яткою архітектури 1763 р. Тривають протиаварійні та ремонтно-реставраційні роботи по відновленні куполу, фасаду та портику. Заплановано проведення реставрації внутрішньої штукатурки, сходів будівлі, підлоги з кам'яних плит та інші заходи. В наступні роки планується реставрувати Палац Підгорецького замку, Гетьманський заїзд та відновити Парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва. Виконання програми розраховане на поетапне фінансування та реалізацію до 2025 року.

Як відзначив голова райдержадміністрації Василь Маркевич: «Такими величними пам’ятками архітектури треба опікуватись і берегти нашу неповторну спадщину. Замковий комплекс входить до туристичного маршруту «Золота Підкова Львівщини», тому ми дуже раді з того, що завдяки програмі президента «Велике Будівництво», всебічній підтримці керівництва Львівської ОДА та Львівської галереї мистецтв проєкт розпочався та набрав обертів. Роботи тривають в хорошому темпі і до кінця року кошти будуть засвоєні. В комплексі із ремонтом дороги Золочів – Ясенів, що проходить через с.Підгірці та перспективою відновлення Золочівського та Олеського замків – буде зреалізовано потужний проєкт, що неодмінно надасть поштовх для розвитку туристичної галузі як Золочівського району, так і Львівщини в цілому».

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь