A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

За допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору передбачено відповідальність

Дата: 04.08.2021 11:04
Кількість переглядів: 230

   Фахівці  Золочівської  ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадують роботодавцям, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена відповідальність. Зокрема, за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час при його повній зайнятості на підприємстві, виплату зарплат «в конверті» підприємство, фізична особа-підприємець, платник єдиного податку на І-ІІІ групі оподаткування отримає попередження, а підприємство/підприємець на ІV групі або загальній системі оподаткування сплатить 10 мінімальних заробітних плат (з 01.01.2021 року – це 60 тис. грн). За повторне порушення передбачено відповідальність 30 мінімальних заробітних плат (180 тис. грн відповідно).


   Звертаємо увагу, укладення трудового договору дає можливість найманому працівнику бути захищеним чинним трудовим законодавством у разі порушення його прав, а саме: у разі затримки виплати заробітної плати, відмові в оплаті праці за виконану роботу. Тільки офіційне працевлаштування та отримання легальних доходів гарантує працівникам реалізацію їх прав на пенсійне забезпечення, оплату листів непрацездатності, оплачувані відпустки, отримання допомоги по безробіттю тощо.


   Водночас роботодавці зобов’язані надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкової інспекції за місцем обліку їх як платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Таке повідомлення затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» та має бути надіслане до початку роботи працівника.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь