A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

Туристичний маршрут “У Маркіянів край”

Дата: 22.06.2021 22:13
Кількість переглядів: 618

Туристичний маршрут “У Маркіянів край”

Маршрут: автобусний, велосипедний

Тематика: історико-краєзнавчий

Протяжність від м. Золочева 30 км

Туристичний маршрут із Золочева пролягає через с. Хильчиці, Почапи, неподалік с. Жуличі, через с. Білий Камінь…


Білий Камінь

Село, колишнє містечко, батьківщина художника Івана Рутковича та місце народження майбутнього короля Польщі Михайла Корибута Вишневецького. В польські часи тут було збудовано величний Білокам’янецький замок, поруч з яким закладено один з найкращих на той час у Європі парк зі ставками.

Замок залишив по собі фото, описи і ледь помітну ностальгію мешканців села… Звів твердиню на узвишші на схід від містечка, на правому березі Західного Бугу, у 1611 р. князь Юрій Вишневецький. Довжина замку була 58 м, ширина - 54 м, майже квадратовий. В кутах стояли восьмигранні вежі. В 1649 р., по дорозі до обложеного Збаража, в замку гостював польський король Ян Казимір. Монарх був не першим і не останнім: в 1667 р. в Білому Камені стояв табором Ян Собеський, ще не король, але в майбутньому - ще й який. Форпост кілька разів брали татари та турки. Розбирати замок почали ще в ХІХ ст., напів-руїна ще й пережила пожежу. Станом на 1920-ті роки від замку залишалися фрагменти зовнішніх мурів на південному і західному боках, восьмибічна брама, сліди валів і в'їзна брама з коринфськими колонами. Плюс дуже гарний вид на околиці. З опису замку в Білому Камені від відомого мандрівника XVII ст. Ульріха фон Вердума: "Замок, збудований з білого каменю італійським способом з вежами по боках, оточений вежами і озером". В повоєнний період залишки замку розібрано, в кінці ХХ ст. збудовано футбольне поле. Збереглися декілька старих лип, що росли по периметру замку.

В радянський час село було зразковим і зустрічало делегації зі всього соціалістичного табору, від тих часів тут залишився гігантський комплекс центральних будівель села. Шанувальників старовини зацікавлять Успенський костел (1613р.) та затишний шкільний краєзнавчий музей.


Підлисся

Мальовниче село, батьківщина відомого українського поета, Будителя Галичини,священика Маркіяна Шашкевича (1811-1843 рр.). В Підлиссі можна відвідати надзвичайно затишний музей-садибу М.Шашкевича і перлину дерев'яного будівництва церкву Преображення Господнього (1735р.).


Біла Гора

Маркіян Шашкевич писав про цю гору: “Підлисецька горо біла! Як тебе не бачу, так ми тяжко, так ми сумно, що трохи не плачу”. Тому туристам варто здійснити пішохідний перехід на гору та оглянути пам’ятник і навколишню панораму, надзвичайно вражаючу і незабутню.

Особливої уваги заслуговує величний металевий хрест на кам’яному постаменті загальною висотою 25м, який встановлено на горі в 1911 році на честь 100-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича. Після встановлення на Білій Горі пам’ятного хреста, активісти українського відродження періодично там організовували велелюдні Маркіянові свята. Навіть за часів німецької окупації, 14 вересня 1941 року, відбулися урочистості із вшанування отця Маркіяна на Білій Горі. Ці святкування були чи не наймасовішими – близько 40 тисяч людей взяли участь в урочистостях. Значну частину з них згодом німці ув’язнили в концтабори. В радянські часи такі заходи були заборонені. З 1989 року і по сьогоднішній час щороку, у першу неділю серпня, тут відбуваються багатолюдні Архієрейські Божественні Літургії та літературно-мистецькі свята.

Також поруч з хрестом знаходиться могила стрільців Української Галицької Армії.

Сьогодні Біла гора – комплексна пам'ятка природи місцевого значення. Завдяки своєму географічному положенню та своєрідній історії формування ландшафту, які об’єднують цінні природні комплекси, тут сформувався своєрідний рослинний покрив. На вершині та схилах гори зростає близько 80-ти видів рослин, що підлягають охороні та занесені в Червону книгу.

Мандрівників на Білій Горі приваблюють, як і колись Маркіяна, прекрасні краєвиди, які є гармонійним поєднанням блакитної небесної далечі із смарагдовими лісовими ландшафтами та колоритним розмаїттям квітів і трав.


Гавареччина

Село гончарів, відомий центр чорнодимленої гаварецької кераміки. Розкинулось у мальовничій місцевості посеред лісу за 4 км від Білого Каменя. Тут можна навчитися працювати на гончарному крузі, купити керамічні вироби у місцевих майстрів, оглянути незвичайну криницю, відвідати криївку-музей під відкритим небом.

Унікальне розташування села, золотої провінції Галичини, могло б слугувати центром сільського зеленого туризму. Любителі активного відпочинку,поселившись тут на тиждень – другий, мали б змогу пішою ходою, в гармонії з природою, побувати в Олеському замку, Підгорецькому замку, на Підлисецькій горі Білій,у музеї-садибі Маркіяна Шашкевича, на Святій горі, у Білому Камені, на р.Західний Буг, у селах Ушня, Черемошня…

А ще… назбирати грибів, поласувати суницею,малиною,ожиною, досхочу намилуватися неповторними краєвидами,познайомитись із флорою і фауною навколишніх лісів.


Свята гора

Ця гора лежить на початку Подільської височини поміж мальовничими селами Черемошня, Гавареччина та Ушня. Саме тут 6 вересня 1948р. з’явилася Матір Божа трьом дівчатам і юнаку. На місці з’яви Богородиці забило цілюще джерело, а поруч на камені з’явився слід від стопи Матері Божою. Згодом тут побудовано капличку, недавно сюди перевезено дерев’яну церкву з Карпат, споруджено будівлі Святогірського чоловічого монастиря. Чудова природа, цілюща вода та щира молитва після відвідин цього місця допоможуть Вам відновити сили та дадуть душевний спокій.


Фотогалерея "Туристичний маршрут “У Маркіянів край”"


Добратися до цікавих туристичних об'єктів району можна автобусним або залізничним сполученням:

Автостанції району:

Заклади ресторанного господарства для забезпечення харчуванням гостей та туристичних груп, які завітали на Золочівщину:

  • Кафе "Лаванда", м. Золочів, вул. Вокзальна, 2 (62 п.м.), тел. (03-265) 4-32-70

  • Кафе "Робін-Гуд", ФОП Терлецький Л.М. с.Єлиховичі, Золочівського р-ну (80 п.м.)

  • Бар "Едельвейс", ФОП Кудерявець П.С., с.Єлиховичі, Золочівського р-ну (30 п.м.),
    тел. (03-265) 55-393

  • Кафе "Престиж", ФОП Купин С.І., м. Золочів, пл. Базарна, 5 (45 п.м.), тел. (03-265) 4-64-60

  • Кафе-бар "У Тараса", м. Золочів, вул. Шевченка, 2 (90 п.м.), тел. (03-265) 7-05-45

  • Кафе-бар "Равелін", м. Золочів, вул. Тернопільська, 5 (63 п.м.), тел. (03-265) 7-10-78

  • Кафе-бар "Романтик", м. Золочів, вул. Базарна, 5б, (100 п.м.)

  • Бар "Юнікс", м. Золочів, вул. Труша, 2а (50 п.м.), тел. (03-265) 7-01-33

Заклади розміщення гостей та туристичних груп, які завітали на Золочівщину:

  • Готель "Україна", м. Золочів, вул. Валова, 4, тел. (03-265) 4-41-42

  • Готельно-ресторанний комплекс "Золота підкова", м. Золочів, вул. Тернопільська, 78, тел.
    067-681-89-98

  • Мотель "Закуток", м. Золочів, вул. Вокзальна, 28"а", тел. 067-750-17-00


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь