A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Золочівська районна державна адміністрація
Львівської області

Туристичний маршрут “Перлиною Галичини“

Дата: 22.06.2021 23:07
Кількість переглядів: 586

Туристичний маршрут “Перлиною Галичини“ (екскурсія по Золочеву )

Маршрут: міський, пішохідний

Тематика: пам’ятки архітектури та сакрального мистецтва

Сезонність: впродовж року

Тривалість: 2-4 години

 

Маршрут, як правило, розпочинається з площі Незалежності, що біля палацового комплексу міської ратуші ХІХ ст., і веде стежками духовної культури та сакрального мистецтва, знайомить з історією та пам’ятками архітектури перлини Галичини – старовинного Золочева. Починаючи з площі, екскурсантам розповідають історію заснування міста, запрошують переглянути його туристично привабливі об’єкти.

Тут, на площі Незалежності, у 2002 році відкрито перший в Україні пам’ятник В’ячеславу Чорноволу – дисиденту, правозахиснику, незламному борцю за волю українського народу, Герою України. Саме у Золочеві, у 19 8 9 році, він відбував своє останнє ув’язнення, про що засвідчує меморіальна дошка на фасаді приміщення золочівської міліції. На протилежному боці площі око приваблює споруда, котра сьогодні, нарешті, інтенсивно реконструюється для духовних потреб. Це колишній боярський двір, пам’ятка архітектури ХІV століття, помешкання давніх власників міста. Золочів’яни інколи називають його “будинком убогих”, адже в свій час будинок слугував притулком для перестарілих.

Неподалік площі знаходиться колишній будинок “Просвіти” (тепер райспоживспілки), де в 1911 році Іван Франко читав золочів’янам свою поему “ Мойсей”. Тут встановлено меморіальну дошку.

З площі є можливість завітати до пам’ятки архітектури ХVІ ст. – храму Воскресіння Господнього, що належить Українській православній церкві Київського патріархату.

Поряд, на вулиці Сковороди, зустрічаємо будівлю стилю бароко - костел Успіння Пресвятої Богородиці, пам’ятку архітектури ХVІІІ ст.

Лише тут у Золочеві можна почути живий звук органа…

Далі переходимо на вулицю Валову (в давнину цими місцями простягався міський оборонний вал), де на пагорбі від кінця ХVI ст. височіє храм Святого Миколая отців Василіян Української Греко-Католицької церкви. Оскільки, будівля мала і оборонне призначення, достатньо широкі мури храму зовні укріплені контрфорсами. Поряд – кам’яна дзвіниця та тесаний з каменю хрест. Інтер’єр храму розписаний відомим художником Модестом Сосенком.

Ще один храм отців Василіян – храм Вознесіння Господнього (ХVII ст.), а також відновлений сучасний монастирський комплекс, розташувалися по вул. Львівській. Реліквією церковного храму є копія чудотворної Голубицької ікони з Підгорецького монастиря, зроблена у ХVIII ст. руками золочівського художника Федора Бурковського.

Повертаючись ближче до центру міста, вклонимося Великому Кобзарю біля пам’ятника при вулиці Героя України С.Бандери, зустрінемось на Вічевій площі з увічненим у бронзі Будителем Галичини Маркіяном Шашкевичем, відчуємо відлуння перших творчих кроків композитора, народного артиста України Ігоря Білозіра, котрий розпочинав свою діяльність у Золочівському районному Будинку культури. І ось перед нами Золочівський замок…

Символічним в’їзним знаком на територію замку є впорядкований джерельний комплекс “Христос і самарянка”.

Музей – заповідник “Золочівський замок” входить до туристичного маршруту “Золота підкова України” і являє собою відділ Львівської галереї мистецтв.

Замок збудовано в 1634 році як оборонну фортецю, творцем котрої був італійський архітектор на кошти Якуба Собеського - батька польського короля Яна III Собеського. Важке минуле спіткало цей замок - неодноразово його руйнували турки і татари, але він вистояв. Після його останнього відновлення, будівлю використовували як житлові приміщення, потім як казарми для австрійських військ, згодом як катівню, профтехучилище…. Тільки наприкінці ХХ ст. завдяки невтомній, подвижницькій і безкорисливій праці директора Львівської галереї мистецтв, сьогодні Героя України, світлої пам’яті Бориса Григоровича Возницького проведено відповідні роботи з реставрації і відновлення замку.

Золочівський замок складається з двох основних частин: Великого Королівського та Китайського палаців. Великий Королівський палац - це двоповерхова будівля, яка після реставрації стала служити музеєм. У ній зберігаються експонати, що відображають історію замку, період реставрації та тюремні часи. Вид цієї будівлі потроху набуває того стилю королівської резиденції, який був ще за часів Яна III Собеського. Цікавим фактом з історії цього замку є те, що тут була перша система каналізації, яка збереглася до наших часів.

Китайський палац є єдиним в Україні і одним з трьох у Європі взірцем східної архітектури. На даний момент тут працює Музей східних культур. Серед наданих експонатів - японська графіка і східні тканини, фрагменти єгипетських саркофагів і мумія сокола, також представлені твори мистецтва Туреччини, Індії, Єгипту Індонезії та інш.

Великою популярністю серед відвідувачів замку користуються камені, які перевезено сюди з лісу неподалік села Новосілки. Ці два камені розташовані при вході на територію замку і не дають гостям байдуже пройти повз них. На одному викарбувані літери на невідомій мові, що до цих пір є загадкою для вчених. Другий камінь цікавий тим, що на ньому є вищерблене переплетення з двох вінків: один - тернистий, другий - квітковий, а в самому переплетенні є невеликий отвір. Цей камінь в народі називають «камінь бажань». Існує легенда, якщо загадати бажання і в цей отвір вставити палець, після чого його швидко покрутити, то бажання здійсниться. Якщо бажання матеріальне, то крутити треба в сторону тернистого, мертвого вінка, якщо ж бажання духовне - в бік квітучого, живого вінка.

Увагу екскурсантів привертає каплиця, яку збудовано в 1995 році на пожертви золочів’ян усього світу в пам'ять жертв, замучених у замку влітку 1941 року. Схиляємо голови в скорботі за невинно убієнними… В задумі залишаємо замок…

Що ж далі? А далі - смаколики від майстрів золочівської кухні. Смачного!


Фотогалерея "Туристичний маршрут “Перлиною Галичини“"


Добратися до цікавих туристичних об'єктів району можна автобусним або залізничним сполученням:

Автостанції району:

Заклади ресторанного господарства для забезпечення харчуванням гостей та туристичних груп, які завітали на Золочівщину:

  • Кафе "Лаванда", м. Золочів, вул. Вокзальна, 2 (62 п.м.), тел. (03-265) 4-32-70

  • Кафе "Робін-Гуд", ФОП Терлецький Л.М. с.Єлиховичі, Золочівського р-ну (80 п.м.)

  • Бар "Едельвейс", ФОП Кудерявець П.С., с.Єлиховичі, Золочівського р-ну (30 п.м.),
    тел. (03-265) 55-393

  • Кафе "Престиж", ФОП Купин С.І., м. Золочів, пл. Базарна, 5 (45 п.м.), тел. (03-265) 4-64-60

  • Кафе-бар "У Тараса", м. Золочів, вул. Шевченка, 2 (90 п.м.), тел. (03-265) 7-05-45

  • Кафе-бар "Равелін", м. Золочів, вул. Тернопільська, 5 (63 п.м.), тел. (03-265) 7-10-78

  • Кафе-бар "Романтик", м. Золочів, вул. Базарна, 5б, (100 п.м.)

  • Бар "Юнікс", м. Золочів, вул. Труша, 2а (50 п.м.), тел. (03-265) 7-01-33

Заклади розміщення гостей та туристичних груп, які завітали на Золочівщину:

  • Готель "Україна", м. Золочів, вул. Валова, 4, тел. (03-265) 4-41-42

  • Готельно-ресторанний комплекс "Золота підкова", м. Золочів, вул. Тернопільська, 78, тел.
    067-681-89-98

  • Мотель "Закуток", м. Золочів, вул. Вокзальна, 28"а", тел. 067-750-17-00


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь